fbpx

Petitie

Beste Jan Hellings van Helza hobbyzaden,

Op 25-07-2013 heeft u de petitie ‘Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven’ ondertekend als ‘Jan Hellings van Helza hobbyzaden’ uit ‘best’. U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de voortgang van het initiatief met maximaal drie mails. Namens de petitionaris stuurt Petities.nl u het 1e voortgangsbericht. Stuur uw reactie op het onderstaande niet naar petities.nl, maar naar de petitionaris op info@bionext.nl.

Beste ondertekenaar,

Samen met ruim 17 duizend anderen heb je de petitie ‘Hart voor Biodiversiteit, geen octrooi op leven’ van Bionext getekend. Dat is belangrijk, want zo kunnen we aan het Europese parlement laten zien dat veel mensen zich zorgen maken over deze ontwikkeling. De petitie is afgelopen dinsdag, 26 mei, in Brussel, aangeboden aan het Europees parlement met het verzoek om de wetgeving rondom octrooi zo snel mogelijk aan te passen.

De Nederlandse Europarlementariërs Bas Belder, Annie Schreijer, Jan Huitema en Anja Hazekamp hebben alle vier toegezegd dat ze met ons gaan proberen de Europese wetgeving aangepast te krijgen. De volgende stap is het meekrijgen van de Europarlementariërs uit de andere landen.

In de komende tijd blijven we op allerlei manieren aandacht vragen voor dit onderwerp. Want die octrooien moeten voor eens en voor altijd van tafel. Graag praten we je hieronder bij over actuele ontwikkelingen en de rol die Bionext daarin heeft gespeeld.

Een kort overzicht:

Op 4 maart zond Zembla de documentaire ‘De Monsanto Methode‘ uit (LINK: http://ow.ly/JY9q6). Dit resulteerde in veel maatschappelijke verontwaardiging en bereikte het NOS-journaal mede doordat staatssecretaris Dijksma haar ongerustheid uitte over de octrooien op voedsel. Bionext zat zelf niet in de uitzending maar heeft van tevoren wel veel inhoudelijke vragen van de programmamakers beantwoord. Ook hebben we de uitzending bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht gebracht.

Op 18 maart werd bekend dat Cresco de rechtszaak heeft gewonnen van Taste of Nature/ Koppert Cress over het octrooi op de paarse radijskiem. Daardoor is deze nu weer octrooivrij! Bionext heeft deze zaak op de voet gevolgd en heeft samen met de internationale coalitie No patents on seeds op de achtergrond advies gegeven en publiciteit gezocht voor deze zaak.

Op 25 maart heeft het Europees Octrooi Bureau (EOB) zich uitgesproken over octrooien op klassiek veredelde gewassen, in dit geval broccoli en tomaat. Dit type octrooi blijft toegestaan. Een slechte zaak. In het Europees Octrooi Verdrag staat dat het octrooieren van essentieel biologische processen (klassieke veredeling) niet is toegestaan. Volgens het EOB is dit verbod niet van toepassing op de producten die daaruit voortkomen, zoals zaden, planten en vruchten. Toen deze uitspraak bekend werd, heeft Bionext gepleit voor snelle politieke actie. Europarlementarier Jan Huitema (VVD) heeft hieraan gehoor gegeven: hij heeft op 15 april schriftelijk vragen ingediend bij de Europese Commissie.

Wat kun je zelf doen?

• Maak online een gift over naar Stichting Bionext: /www.bionext.nl/consument/online-doneren. Alle beetjes helpen. Bionext heeft de ANBI-status; een gift is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

• Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bionext via www.bionext.nl/nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte. Je kunt ons ook volgen via @BionextTweets.

• Word donateur van Bionext en versterk zo het geluid over biologisch in Nederland. Klik door naar: www.bionext.nl/donateur, bel naar 030-2339970 of stuur een e-mail naar donateur@bionext.nl.

In de komende maanden zullen wij je nog één keer informeren over de voortgang van de actie ‘Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven’. Wil je vaker op de hoogte worden gehouden, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Hierin lees je ook nog andere interessante nieuwtjes, acties en evenementen. Nogmaals hartelijk dank voor je betrokkenheid, daarmee zijn we zeer geholpen!

Met vriendelijke groet,

Bavo van den Idsert
Directeur Stichting Bionext

 

Share this post

De waardering van www.helza-hobbyzaden.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 962 reviews.
nl_NLNL