fbpx

Nu Tuinbonen zetten!!

Tuiniers willen niet overvallen worden door de bonenluis en doen er alles aan om zo vroeg mogelijk met de teelt van tuinbonen te beginnen. Want als je kijkt naar de tijd waarin deze luizen actief zijn en in de wetenschap dat die kleine zwarte, vleuggelloze insecten je oogst kunnen ruïneren kunnen we niet vroeg genoeg zijn met bonen leggen.

Niet direct dus een onderwerp voor de maanden augustus/september hoor ik je denken. Nee, dat klopt, maar vanwege mijn experimenten met een teelt in diverse perioden van het jaar durf ik te stellen dat de vroege teelt met een oogst in juni de te bestrijden luis juist in de kaart speelt. Het is blijkbaar nooit vroeg genoeg om deze voor te zijn. En als je ook nog eens zo’n warme junimaand treft als die achter ons ligt verlies je de strijd geheid als je besluit om niet te toppen. De voor- en nadelen van het toppen laat ik hier achterwege.

Het gaat me om een tijdstip dat ik de luis kan beetnemen want zijn vleugelhebbende ouders weten instinctmatig dat het voorjaar de beste periode is om hun waardplanten te verlaten en domicilie te kiezen op de bonen die ze dan voor het uitkiezen hebben. Ik ben nu bezig te oogsten van de bonen die ik in juni heb gelegd en hoe warm het weer nu ook is, geen luis te bekennen en de enkele mier die op weg is naar de top keert onverrichter zake terug zonder een luis te hebben kunnen melken.

Vorig jaar bleek de maand juli te laat te zijn om nog op tijd te kunnen oogsten, maar vergis je niet: probeer het eens tussen eind september en begin november. De plant zal voordat de winter invalt nog een behoorlijke groei kunnen maken en dan sterk genoeg de winter door kunnen komen. Bij strenge vorst is enige bescherming wel gewenst(zowel tegen de kou als tegen hongerige konijnen is me in het verleden gebleken).

Gebruik voor deze teelt het ras Aguadulce  Waar je die vindt? Bij Helza hobbyzaden

In de Zaaiagenda wordt deze herfstteelt vermeld op 9 oktober en 1 november. Laatstgenoemde datum is toch wel aan de late kant om nog met een sterke plant aan de winter te beginnen. Bonen leggen in juni wordt er niet in genoemd – die ervaring heb ik ook nu pas opgedaan – en tuinboeken maken er geen melding van.

Bron: Hans van Eekelen, Auteur Groenmoes.

Share this post

De waardering van www.helza-hobbyzaden.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 962 reviews.
nl_NLNL