fbpx
facebook

Herfst bladeren

Is gebladerte goed voor de grond of schaadt het?
 
1. Beschermende functie voor planten:
Een beetje gebladerte beschermt de planten tegen de kou, wind of de uitdrogende winterzon. De bladverliezende laag mag echter niet te dik zijn, zodat de grond nog voldoende lucht kan krijgen en er in de lente snel genoeg doorheen kan luchten.
 
2. Natuurlijke meststof:
In de loop van de maanden worden de bladeren van micro-organismen afgebroken en daardoor omgezet in humus. De voedingsstoffen in de humus worden in het voorjaar opgepikt door de herlevende planten en gebruikt voor hun groei.
 
3. Retraite voor dieren:
Het derde voordeel van het gebladerte is dat het een thuis biedt aan een verscheidenheid aan tuingenoten. Omdat niet alleen bodemorganismen zoals regenwormen, bosluis of micro-organismen in de bladverliezende laag leven, maar ook andere voordelen zoals lieveheersbeestje of oorwormen. Deze kleine insecten vertegenwoordigen op hun beurt buitengewoon smakelijk voedsel voor koolmezen, merels, kraaien, roodborstjes of spreeuw.
 
???? CONCLUSIE: Onder de heggen en struiken mag je het gebladerte daarom gewoon gaan liggen om iets goeds te doen voor de planten en tuinbewoners. Zelfs groentebedden en bloemperken kunnen een beetje gebladerte verdragen, omdat de rottende bladeren een goede bron van voedingsstoffen voor de lente bied en vaak een goede Bodemstructuur onder de bladlaag vormt. Let er hier echter op dat de bladlaag permeabel is en er geen dik, nat oppervlak wordt gevormd.
 
Maar pas op! Bladeren op gazons en terrassen moeten worden verwijderd. Het gebladerte kan een gevaarlijke glijbaan worden na een zware regenbui op het terras, op het gazon kan gazonrot ontstaan. Zelfs groenblijvende planten, grassen en kleinere planten met zachte scheuten houden niet van grote bladeren en moeten daarom regelmatig verwijderd worden.

Share this post

De waardering van www.helza-hobbyzaden.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 954 reviews.
nl_NLNL