Aan een waslijn hang je de was te drogen, dus spreek je liever van een drooglijn. En dan is de parallel
met bonen aan de waslijn ook duidelijker. Bonen hang
je te drogen, tenminste, dat is naast de pluk van verse
bonen de tweede optie, tevens een manier om met zeer
eiwitrijk voedsel de winter door te komen. Want droogbonen
kun je bewaren, weken, maanden, jaren…

1. Er zijn twee redenen waarom je bonen te drogen
hangt:
a. op de eerste plaats is het een manier om een voorraadje
zaaigoed aan te leggen van de sperziebonen, slabonen,
Chinese bonen, snijbonen of hoe al je verse bonen ook mogen heten. Je hebt ze waarschijnlijk
vers met peul en al gegeten. Je doet er verstandig aan om een aantal bonen te laten hangen tot de
peul waarin de bonen zitten bruin wordt en verdort. Afhankelijk van het tijdstip waarop je hebt
gezaaid zou dat in september het geval kunnen zijn.
b. Een aantal bonenrassen heb je geteeld, niet om ze vers te eten, maar om uit de verdorde peulen
de bonen te halen (net als doperwten) die je voor een bonenschotel of in de soep gaat gebruiken.
2. Het droogproces heeft dus eerst aan de plant plaatsgevonden die nog met zijn wortels in de grond
vast zat. Als de peulen en blaadjes verdord zijn dan wordt het tijd om ze uit de grond te trekken; laat
er de wortels gewoon aan zitten.
3. De bonen zijn op dat moment nog niet droog genoeg. Hang de struiken ondersteboven aan een
draad die je onder een afdak of in een schuurtje hebt gespannen. Het liefst in een koele, te
ventileren ruimte zodat het vocht uit de bonen kan wegtrekken.
4. Laat ze liever een week langer hangen dan noodzakelijk wordt geacht. Er zijn tuiniers die een week
wel genoeg vinden.
5. De peulen geven vaak zelf het signaal dat de bonen eruit kunnen: de schil gaat openstaan en sommige
bonen vallen er spontaan uit.
6. als je de bonen uit de peulen haalt spreid ze dan ev. nog een paar dagen op een krant uit, rol ze enkele keren
om en ga dan naar de volgende stap.
7. Misschien ga je nu griezelen, maar liever nu dan dat je over enkele maanden wormpjes uit de bonen ziet
komen. De bonenkever heeft ongeziens haar eitjes op de peulen van bonen gelegd toen de bonenplanten
nog in de moestuin stonden. De larfjes uit die eitjes hebben zich snel naar binnen gewerkt wat je kunt zien
aan de gaatjes die ze hebben geboord.
Omdat de bonen een dikke huid krijgen hebben de larfjes eerst nog voor een soort dekseltje gezorgd
dat ze gemakkelijk kunnen oplichten als ze na het verpoppen als kevertje uit de boon willen
8. Zover mogen we het niet laten komen. Je hoeft niet elke boon in je handen te nemen om te zien of er een
gaatje in zit. Neem het zekere voor het onzekere en stop al je droge bonen in de diepvries. Laat ze er drie dagen
in liggen en haal ze er dan weer uit. Eventuele larfjes zijn gedood en je zult nergens meer last van hebben.
9. Bewaar de bonen bij voorkeur in papieren zakken (ze kunnen dan ademen) op een koele en droge plaats.
10. Houd natuurlijk wel de bonen uit elkaar die bedoeld zijn om weer mee te zaaien en de bonen die je bewaart
om ze op een later tijdstip in de keuken te bereiden. Eet smakelijk.

Met dank aan Dhr. Hans van Eekelen, auteur van Groenmoes, eerlijk tuinieren.
www.groenmoes.nl