Protest tegen Landbouwproducent

 

  

Op vier plaatsen in Nederland waren Zaterdag 25 Mei demonstraties tegen de Amerikaanse multinational Monsanto. Het bedrijf maakt producten voor de landbouw, zoals genetisch gemanipuleerde zaden en bestrijdingsmiddelen.

Hun bekendste product is onkruidbestrijder Roundup, dat gebaseerd is op Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat in de oorlog in Vietnam werd gebruikt. Agent Orange zelf was ook een product van Monsanto. Daarnaast maakt het bedrijf ook zaden die resistent zijn tegen Roundup.

Landbouwgif

De actievoerders vinden dat Monsanto de voedselketen in gevaar brengt. Zo zou bijvoorbeeld de bijenstand in gevaar komen door het gebruik van het landbouwgif van Monsanto.

De demonstratie richtte zich ook tegen het patentrecht op zaden. Dat houdt in dat kwekers de zaden die een plant afgeeft niet mogen gebruiken voor een volgende oogst. Boeren die dat wel doen, sleept Monsanto voor de rechter. In Brussel staat het patentrecht van zaden momenteel ter discussie.

De meeste demonstranten, zo'n 1500, kwamen naar Wageningen. Op de Dam in Amsterdam waren zo'n 1000 demonstranten, in Bergschenhoek ongeveer 100 en in Den Haag waren volgens de organisatie zestig mensen aanwezig.


Biologisch voedsel
De Partij voor de Dieren liep mee in de 'March Against Monsanto' in Den Haag. Volgens de partij staat Monsanto 'symbool voor de landbouw die onze wereld kapotmaakt'.
Ook in honderden steden in tientallen andere landen werd gisteren gedemonstreerd tegen de multinational.

Volgens de topman van Monsanto waren de demonstranten mensen die het zich financieel kunnen veroorloven biologisch voedsel te kopen. Ze zijn volgens hem blind voor de wereldwijd groeiende behoefte aan betaalbaar voedsel.

 

bron: NOS